DOMAIN

Domainin, eli sen nettisivuosoitteen, jonka pääte on esimerkiksi .fi tai -com voi ostaa monesta paikasta vuosimaksulla. Usein sen voi hankkia samasta paikasta kuin sivutilankin. Fi-domainin saa esim. 9 €:lla vuodessa. Täytyy miettiä minkä nimen ja päätteen haluaa, tutki, onko haluttu nimi vapaana halutulla päätteellä. com tulee sanasta company, joten se voi olla hassu pääte yksityishenkilölle.

NETTISIVUTIEDOSTOJEN TEKEMINEN

Nettisivut voi tehdä html ja css -tiedostoina, jolloin ne on mahdollista tehdä vaikka ihan vaan muistio/notepac -ohjelmalla, joka löytynee kaikista tietokoneista.

On myös sivunteko-ohjelmia, kuten esimerkiksi Adoben DreamWeaver, mutta niilläkin sivuja tehdessä täytyy hallita html ja css. (=Oma mielipiteeni!)

Jos ei halua hallita html:ää ja css:ää, niin sivut kannattaa tehdä esimerkiksi WordPress-ohjelmalla, ja silloin siihen on kaksi vaihtoehtoa:

WordPress.com ja WordPress.org

Domainia ei välttämättä tarvitse hankkia, jos tekee sivut WordPress com:in kautta (kokonaan pilvipalveluna), eikä häiritse, että osoite on jotain tyyliin omanimi.wordpress.com, ja että sivulla on mainoksia. WordPress com:in kanssa ei tarvitse myöskään ostaa+maksaa sivutilaa, joten sivut voi tehdä täysin ilmaiseksi.

Jos ei halua mainoksia, voi käyttää WordPress.org versiota, joka asennetaan omaan sivutilaan johonkin palvelimelle, josta sivutilaa ”vuokrataan”. Sivutilan tarjoajat usein tarjoavat erittäin helpon tavan asentaa WP; kirjaimellisesti yhdellä klikkauksella.

Oli sivut sitten tehty WordPressin .com tai .org -versiolla, niille voi toki ostaa sen domainin.

Wp-sivujen tekemisestä + domainin ja sivutilan hankinnasta kirjoitin blogissani:
https://teijita.wordpress.com/2020/01/10/sukkelasti-siisteja-sivuja-wordpressilla/

SIVUTILA ja VERTAILU

Nettisivutiedostot täytyy sijoittaa johonkin palvelimelle, ”webhotellipalveluun”, josta ”vuokrataan” tilaa. Laskutus voi olla kuukausi, useampi kuukausi kerralla tai vuosilaskutuksella. Tarjouksissa hämätään tarjoamalla ensimmäinen jakso, esimerkiksi ensimmäinen kuukausi halvemmalla.

On oltava tarkkana kun tekee palvelu- ja hintavertailua. Jos haluaa wordpress.org -version, (omaan sivutilaan siirrettävän) on tarkistettava, että PHP ja MySQL ovat tuettuna siinä webhotellipalvelussa, jota on ostamassa. Kaikkein halvimmissa palvelupaketeissa ne eivät välttämättä ole mukana.

On mietittävä myös, tarvitaanko sama sivutila useammalle domainille, kuinka paljon tarvitsee sähköpostilaatikoita, ja arvioitava tuleeko sivulla olemaan paljon käyttäjiä samaan aikaan.

Minua ainakin kiinnostaa myös tietää missä palvelin sijaitsee (Suomessa?!) ja miltä näyttää heidän ongelmapäivystysaikansa ja onko peräti (suomenkielinen) livechat. Googlaan myös keskusteluja, kokemuksia, vertailuja ym. ja tutkin Facebook -sivun. Oman aiemman kokemukseni perusteella en enää enää käytä erästä firmaa.

Tällä hetkellä olen päätynyt domainhotelli.fi:in tarjoamaan kolmen tähden hotelliin 5 €:lla kuussa.

SIIRTO

Valmiiden sivujen siirto sivutilaan tehdään jollain sivujenohjelmalla, esim. FileZilla tai sivutilan tarjoamalla netissä käytettävällä ohjelmalla, jonne kirjaudutaan sivutilan tarjoajan tunnuksilla. Tuossa ohjelmassa on myös yleensä klik-asennusohjelma, jolla saa asennettua WordPressin kätevimmin. Siellä saa tehtyä myös määriteltyä sähköpostilaatikoita. Niistä voi tehdä tarvittaessa postin uudelleenohjauksia toiseen sähköpostiohjelmaan.